- Startsida
- Lärcenter
- Jag vill studera
- Alla utbildningar på Lärcenter
- Guldsmed
- Frågor och svar
Frågor och svar
Hur lång är utbildningen?
3 år och utbildningen är på heltid.
Jag har dyslexi, kan jag studera hos er då?
Absolut, för det första så är utbildningen inte några större textmängder, det är ju en del övningsuppgifter och man ska skriva en del. Men vi har verktyg för det och vi har också tillgång till specialpedagoger som kan stötta i det så det har inte varit några problem för dom studerande som har haft det tidigare.
Hur mycket praktik gör man på er utbildning till Guldsmed?
En gång varje läsår, utbildningen är ju tre år. Under först året är det sex veckor praktik, andra året är man ute på 12 veckor och tredje året är det också 12 veckor.
Måste man göra LIAn ute kan man inte få vara i skolans verkstad i stället?
Den ska göras ute på en arbetsplats för att få till en så verklig situation som möjligt. Andra och tredje året så ska eleven behandlas nästan som en anställd i företaget särskilt tredje året, då ska dom kunna göra de jobb som en anställd gör. Då får man pröva på det här med kundkontakt och kanske deadlines och vad som händer om tex förlovningsringen inte är klar i tid. Beställa material, ta hand om kassa och kundmöten i butik.
Skolan är ju en ganska skyddad miljö och där kan vi inte lära ut allt som till exempel vara i en butik och ta emot kunder. Vi har ju ingen möjlighet att lära ut det så det är ju bara på LIAn man kan lära sig det. Där är också reparationer en viktig del av LIAn, hur man lär att laga smycken. Så Nej man måste göra LIAn ute.
Går man hel- eller halvdagar i skolan?
Det är heltidsstudier som gäller, så det är hela dagar.
Får man ta med sig eget material till skolan som tex guld och silver eller måste allt material gå via skolan?
Ja, vi vill inte att man blandar in material som kommer utifrån för det kan vi inte garantera, vi har ju inte koll på vad som kommer in. Vi har en ansvarsstämpel där vi garanterar karathalt som eleverna stämplar med. Så det är skolans material som vi jobbar med.
Sen finns det ju dom som jobbar på kvällar med material hemifrån men då håller man isär dom så att man inte blandar med skolans material. Man får ju möjlighet att låna material, det är det som är så bra med utbildningen, man kan plocka ut guld som man sen lämnar tillbaka i slutet på terminen så det finns inget behov att ta med sig eget guld, man kan låna av oss.
Hur behöver man vara för att bli Guldsmed? Är det några speciella egenskaper som behövs?
Noggrann, kreativ, tålmodig, lite klurig och tycka om att lösa problem, räkna matte ibland, räkna material. Ska man göra en ring till en kund så måste man kunna räkna ut vad den ringen väger för att kunna säga vad den kommer att kosta
Måste varje smycke som man gör vara unikt eller får man kopiera allt man gör?
Kopiera är förbjudet, man får inspireras men man kopierar aldrig. Så man behöver ha lite kreativitet om man ska göra nyproduktion, egen design. Sen finns det guldsmeder som bara jobbar med reparationer, då behöver man inte vara så kreativ, då kanske man måste vara lite finurlig och komma på olika lösningar när man ska laga.
Så det är olika inriktningar, guldsmide är ett samlingsnamn sen så kan alla guldsmeder jobba på olika sätt. En del sitter och bara gör reparationer och en del gör både reparationer och nytillverkningar så det kan vara lite olika. Man behöver ju inte vara så kreativ om man ska följa någon annans ritning, då ska man göra det man blir tillsagd, då behöver man vara noggrann.
Vad har ni gått för utbildning?
Vi har gått den här utbildningen för länge sedan. 2006 respektive 2005 slutade vi utbildningen. Sen har vi gått några andra utbildningar också. När vi gick såg utbildningen annorlunda ut, då var den två år och man var tvungen att ha förberedande kunskaper när man startade och det var ett ganska stort antagningsprov med lödningar och sånt, det var lite tuffare att komma in, men då var den tvåårig. Nu har vi inga såna förkunskapskrav på guldsmide. Nu har vi andra antagningsprov som alla kan klara av att göra.
Vad inspirerade er till att bli guldsmed?
Lisa: Jag gillar glitter och smycken sen är min pappa konstsmed så det kan väl komma lite på det hållet också. Men jag kom på att jag ville söka in när jag befann mig i Australien, jag visste inte riktigt vad jag skulle göra så på den vägen är det. Så nu har jag gått tillbaka från att utbilda mig på Lärcenter till att lära ut.
Fredrik: Jag höll på med levande rollspel och där tillverkar man all sin rekvisita själv och då började jag plugga forntida hantverk i Sveg och där fick vi prova på järn och bronsgjutning. Men jag kände att det kan man ju inte tjäna så stora pengar på att ha som yrke så då sökte jag silversmedutbildningar som sen ledde till guldsmedsutbildningen i Falköping. Så rollspel, levande rollspel var det som lockade in mig på banan.
Måste man flytta till Falköping och är det i så fall lätt att få tag på boende där?
Man kan ju pendla hit. Bor man i närheten så är det lätt att pendla till Falköping det går både tåg och buss. Men det är inte så svårt att få tag på lägenhet i Falköping. Det kan vara en stor fördel att bo här för då kan man utnyttja verkstan fullt ut under kvällar och helger. Det finns dom som bor här första året och sen andra året kanske dom flyttar. Första året är bra att bo här för det är mycket tid som man kan lägga på verkstan. Vi rekommenderar det.
Delar man bänk med andra eller har man sin egen arbetsbänk?
Vi har inga fasta platser, eleverna har egna hurtsar med sina verktyg och beroende på hur kurserna är upplagda, för vi har vissa lokaler som man gör vissa saker i så ska en klass in i den då får dom andra flytta. Då packar man ihop i sin hurts och så rullar man den till ett nytt rum och en ny plats.
Är det mycket litteratur som man behöver köpa?
Nej, det finns ganska lite litteratur på området, en del tysk litteratur. Tyskt, amerikanskt och engelskt finns det mycket av. Svenska finns det inte så mycket litteratur i. Det man brukar köpa är en gemmologibok och sen en bok till eget företagandekursen som handlar om bokföring. Annars är det mest kompendier och stenciler. Sen finns det mycket utländskt som eleverna köper ändå men till själva utbildningen är det inte så mycket.
Om man missar antagningsprovet får man en ny chans att göra om det?
Provet består av så många olika delar, dom betygssätts var och en för sig så misslyckas man på en del så kanske man lyckas väldigt bra på ett annat så det är bara att testa.
Måste man gå den här utbildningen direkt efter gymnasiet när man är ung eller kan man gå den om man tex är över 40 år?
Vi har elever som är mellan 20 och upp till 45-50 år så det spelar ingen roll hur gammal man är. Man kan ju komma på att man vill bli guldsmed sent i livet så det är absolut inget hinder. Den är öppen för alla.
Får man jobb efter utbildningen?
Ja det kan man absolut få, vi har två av våra studenter som kommer in lite senare i programmet och berättar om vad dom ska göra efter examen, vi får kolla med dom.
När man ska söka in till utbildningen gäller utländska betyg inom hantverk i Sverige också?
Vi ser över de betyg med reell kompetens, vad man har som tidigare kunskap så det är bara till att söka så ser vi över möjligheten
Är utbildningen CSN berättigad?
Ja det är den och ansökan till CSN gör man på deras hemsida.
Frågor till våra studerande Robin och Johanna
Vad ska ni göra efter utbildningen?
Robin: Jag har startat ett eget företag så jag kommer jobba med det med lite fattning och guldsmide. Jag kommer jobba via mitt företag hos en annan guldsmed som konsult.
Johanna: Jag har fått jobb på en guldsmedja i Göteborg och samtidigt har jag startat min egna firma som jag kommer jobba med vid sidan av.
Vad var det bästa med utbildningen?
Robin: Det bästa var att man kunde sitta på kvällar och helger och börja jobba med sitt eget och nöta in det man har lärt sig och bli bra på det. Kurserna så var det fattning för min del och kanske gemmologi
Johanna: Förutom guldsmidet så tyckte jag gravyr var väldigt kul. Men allting har varit roligt, sen har det varit kämpigt också för man tar ju ofta vatten över huvudet. Man är lite för ambitiös ibland men det är ju utmanande och man växer utav av det. LIAn har också varit kul.
Vad hade ni med er för kunskaper innan, hade ni provat på guldsmide innan?
Robin: Nej, jag hade kollat Youtube och Instagram men jag var svetsare innan så det var lite liknande, det var hantverk det med. Jag hade inte testat något innan.
Johanna: Jag hade heller inte testat något innan, jag har alltid varit ganska kreativ och tyckt om alla kreativa yrken och så har jag jobbat i en smyckesbutik i flera år men som inte har en guldsmed utan jag har inte alls tänkt på guldsmed som ett yrke men sen så slog det mig att man kan ju bli det. Då gick jag en liten silversmideskurs och testade på ifall det var något som jag skulle vilja göra och det var det verkligen.
Flyttade ni till Falköping eller hur löste ni det?
Robin: Ja, jag bodde där i två år och nu sista året så har jag flyttat till Göteborg. Det går ju att pendla från Göteborg ganska lätt.
Johanna: Ja, jag bodde i Falköping i ett och ett halvt år sen flyttade jag också till Göteborg och pendlar. Det funkar men jag rekommenderar att bo i Falköping i alla fall första året. Sen beror det på vilken typ av person man är, om man orkar gå upp halv sex på morgonen och pendla eller i fall man vill ha lite sovmorgon då är det väldigt smidigt att bo i Falköping.
Vad gör man i Falköping på kvällarna?
Man är i skolan. Vi har blivit väldigt bra vänner i vår klass så det är ju bara kul att komma till skolan, kul att umgås i skolan så det är ju det man gör. Men vi har också åkt till Göteborg en fredagskväll och tagit en middag och haft det trevligt. Det är också nära till Skövde, Jönköping och Göteborg, lite större städer än Falköping men Falköping ligger i mitten av allt. Sen är det fin natur i Falköping, vill man komma ut i naturen så gör man det väldigt lätt.
Var det lätt att få bostad i Falköping?
Ja, jag fick första lägenheten jag sökte. Jag med.